آیا دیابت با بیماریهای قلبی عروقی در ارتباط است؟
طبق گفته انجمن قلب آمریکا، احتمال ابتلا به بیماریهای قلبی عروقی در افراد مبتلا به دیابت دو برابر افراد عادی است.
حداقل 68 درصد از افراد مبتلا به دیابت در سن 65 سال و یا بالاتر از نوعی بیماری قلبی عروقی جان خود را از دست میدهند. افراد زیر 65 سال که مبتلا به دیابت هم در خطر قابل توجهی از حملات قلبی، سکته مغزی و بیماریهای کلیوی قرار دارند.
آیا فشار خون بالا در بیماران دیابتی خطر حملات قلبی عروقی را افزایش میدهد؟
فشار خون بالا یکی از مهمترین عوامل خطر بیماری قلبی عروقی در بین مبتلایان به دیابت است. فشار خون بالا باعث اعمال فشار خون بر قلب شده و به رگهای خونی آسیب وارد میکند و این امر فرد را مستعد ابتلا به انواع امراض از جمله حمله قلب، سکته مغزی، مشکلات کلیوی و بینایی میکند.
افرادی که دیابت و فشارخون بالا، حداقل دو برابر احتمال ابتلا به بیماریهای قلبی در آنها نسبت به افراد فاقد دیابت بالاتر است. ساده ترین راه برای کنترل فشار خون، ایجاد یک رژیم غذایی سالم و ورزش منظم و در صورت لزوم، مصرف داروهایی است که توسط پزشک تجویز شده است.
آیا قند خون بالا تاثیری بر بیماریهای قلبی عروقی دارد؟
قند خون بالا یکی دیگر از مهمترین عوامل خطر برای بیمارهای قلبی است. قند موجود در خون معمولا توسط بافتهای بدن به عنوان منبع انرژی مورد استفاده قرار میگیرد و به صورت گلیکوژن در کبد ذخیره میشود. در افراد مبتلا به دیابت قند، در جریان خون باقی میماند و از کبد هم به خون نشت میکند و در نتیجه به رگهای خونی و اعصابی که آنها را کنترل میکنند آسیب میزند.
عدم کنترل سطح چربی خون و بیماریهای قلبی عروقی در افراد مبتلا به دیابت باید چگونه باشد؟
در مبتلایان به دیابت سطح چربیهای خون مانند کلسترول و تری گلیسیرید به سختی کنترل میشود. عدم مدیریت سطح چربی خون خطر ابتلا به بیماریهای قلبی را افزایش میدهند.میزان بالای LDL (کلسترول بد) و کمبود LDL (کلسترول خوب) باعث ایجاد پلاک چربی در رگهای خونی میشود که این انسداد منجر به حمله قلبی یا سکته مغزی خواهد شد.در مقاله دیابت و افزایش کلسترول هفت نکته اصلی که با دنبال کردن آنها میتوانید سطح کلسترول خود را پایین نگه دارید آورده شده است.
چاقی و بیماریهای قلبی عروقی در افراد دیابتی
اکثر افراد دیابتی دچار اضافه وزن یا چاقی هستند که این خود یک عامل خطر مهم برای بیماریهای قلبی است. چاقی تاثیر زیادی روی فشار خون، قند خون و کلسترول دارد.
بنابراین کاهش وزن قدم مهمی در جهت کاهش خطر ابتلا به بیماریهای قلبی است.
زندگی بی تحرک و بیماریهای قلبی عروقی در افراد دیابتی
بسیاری از مبتلایان به دیابت، سبک زندگی بی تحرکی دارند که میتواند به طور جدی عوامل خطر بیماریهای قلبی مانند فشار خون بالا و چاقی را افزایش دهد.
مرکز کنترل و پیشگیری از بیماریها (CDC) توصیه میکند که این افراد حداقل هفتهای دو ساعت و سی دقیقه ورزش هوازی با شدت متوسط مثل (پیاده روی، دوچرخه سواری و رقصیدن) داشته باشند.
همچنین CDC توصیه میکند هر فرد حداقل دو بار در هفته در روزهای غیر متوالی تمرینات ورزشی انجام دهد.
سیگار کشیدن و بیماری قلبی عروقی در افراد دیابتی
دیابتیها با کشیدن سیگار بیشتر از سایر افراد در معرض خطر ابتلا به بیمارهای قلبی هستند، چرا که دود سیگار باعث ایجاد پلاک در عروق میشوند و با تنگ شدن عروق احتمال سکته قلبی، سکته مغزی و مشکلاتی در پا ی این بیماران افزایش مییابد.
در موارد شدید مشکلات پا حتی میتواند منجر به قطع عضو شود. حال که درک بهتری از ارتباط بین بیماریهای قلبی عروقی و دیابت دارید، زمان آن رسیده است که تمامی نکات ذکر شده را رعایت کنید. سالم بخورید، فعالیت ورزشی داشته باشید و تمام تلاش خود را جهت کنترل فشار خون، قند خون و کلسترول به حداکثر برسانید.
منابع علمی: